صندوقهای اهرم مالی (Leveraged Funds) با استفاده از تکنیک اهرم مالی از طریق خرید داراییهای مختلف مانند سهام، اوراق قرضه و سایر ابزارهای مالی، با هدف کسب سود بیشتر نسبت به صندوقهای سرمایهگذاری معمولی عمل میکنند.
این صندوقها از وامها یا سایر منابع مالی برای افزایش میزان سرمایهگذاری خود استفاده میکنند. اما در عین حال که ممکن است افزایش چند برابری سود را به همراه داشته باشد، ریسک بالاتری هم نسبت به سرمایهگذاری معمولی دارد؛ چراکه نوسانات بیشتری را تجربه میکند. به این معنا که در صورت کاهش ارزش داراییها، سرمایهگذار زیان چند برابری متحمل خواهد شد.
این نوع صندوقها برای سرمایهگذاران با تجربه و ریسکپذیری که به فضای بازار بورس آشنایی دارند، مناسبتر هستند.
صندوقهای اهرم مالی چه بازارهایی را هدف قرار میدهند؟
بسیاری از صندوقهای اهرم مالی به سرمایهگذاری در سهام شرکتهای بزرگ و کوچک میپردازند. آنها ممکن است به دنبال سهام با پتانسیل رشد بالا یا سهام با نوسانات زیاد باشند تا از اهرم مالی بهرهبرداری کنند. در این صندوقها اوراق قرضه دولتی و شرکتی به عنوان منبع درآمد ثابت نیز مد نظر قرار میگیرد.
برخی از صندوقهای اهرم مالی نیز به سرمایهگذاری در املاک و مستغلات میپردازند. این نوع سرمایهگذاری میتواند شامل خرید و فروش املاک، تامین مالی پروژههای ساختمانی یا سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری در املاک و مستغلات (REITs) باشد.
سرمایهگذاری در کالاهایی مانند طلا، نفت، گاز طبیعی و سایر مواد اولیه که ممکن است نوسانات قیمت بالایی داشته باشند، به جذب سرمایهگذاران اهرمی کمک میکند.
از سوی دیگر با افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال، برخی از صندوقهای اهرم مالی به سرمایهگذاری در این داراییهای نوظهور پرداختهاند، چراکه نوسانات بالایی را تجربه میکنند و به همین دلیل پتانسیل بازده بالا و ریسک بالایی دارند.
همچنین برخی صندوقهای اهرم مالی ممکن است به سرمایهگذاری در سایر صندوقهای سرمایهگذاری بپردازند، به ویژه صندوقهای با استراتژیهای خاص یا تمرکز بر روی بازارهای خاص.
ابزارهای مشتقه مانند گزینهها و قراردادهای آتی نیز برای سرمایهگذاری در داراییهای مختلف به صندوقها این امکان را میدهند که از تغییرات قیمت داراییها استفاده کنند.
آشنایی با مشتقات مالی
ابزار مشتقه (Derivative Contract) به قرارداد یا اوراقی گفته میشود که ارزش آنها وابسته به ارزش اوراق بهادار، کالا، شمش یا ارز اصلی است و هیچ گونه ارزش مستقلی ندارند. در معاملات این ابزارها، اصل دارایی جابهجا نشده و عملکرد قیمت آن ناشی از تغییرات قیمت کالای مربوط است.
خریدار و فروشنده، با توجه به قیمت توافقی کالای مورد نظر خود را پیش خرید یا پیش فروش میکنند. یکی از مهمترین جذابیتهای معاملات مشتقه، دو طرفه بودن آنهاست. بر همین اساس معاملات به صورت اهرمی عمل میکنند و میتوانید بیش از سرمایه خود سود کنید یا اینکه بهصورت کلی تمام سرمایه خود را از دست دهید.
علاوه بر این، دو طرف خریدار و فروشنده میتوانند پیش از پایان قرارداد، از معامله خارج شوند و زیان یا سود خود را شناسایی کنند.
این تنوع در داراییها به صندوقهای اهرم مالی این امکان را میدهد که ریسک را مدیریت کنند و در عین حال به دنبال فرصتهای سرمایهگذاری با بازده بالا باشند.
روشهای افزایش سرمایه در صندوقهای اهرم مالی
صندوقهای اهرم مالی میتوانند بازده سرمایهگذاری را از طریق چندین روش افزایش دهند:
استفاده از وام
معاملات مشتقه
استفاده از استراتژیهای سرمایهگذاری
سرمایهگذاری در داراییهای پرریسک
با این حال، مهم است که سرمایهگذاران بدانند اگر ارزش داراییها کاهش یابد، زیانها نیز میتوانند به طور قابل توجهی افزایش یابند. بنابراین، سرمایهگذاری در صندوقهای اهرم مالی نیازمند دقت و آگاهی از ریسکهای مرتبط است.
واحد عادی، انتخاب سرمایهگذاران محتاط
صندوقهای اهرم مالی از دو نوع واحد سرمایه گذاری، واحد های ممتاز و واحدهای عادی تشکیل میشود. به عبارت دیگر واحدهای این نوع صندوقها هم برای افراد ریسک پذیر و هم برای افراد ریسک گریز و محطاط مناسب است.
واحدهای عادی بهترین انتخاب برای سرمایه گذارانی است که قصد پذیرش ریسک بالا ندارند و انتظار یک بازدهی محدود، ولی مطمئن را دارند. در طرف مقابل واحدهای ممتاز مناسب افراد ریسک پذیر است که قصد استفاده از Leverage برای سرمایه گذاری دارند.
واحدهای ممتاز را نیز می توان در دو نوع واحدهای ممتاز عام و واحدهای ممتاز خاص تعریف کرد.
واحدهای ممتاز خاص چیست؟
به واحدهای ممتازی گفته میشود که در اختیار موسسین صندوق است و حق رای دارند. نقل و انتقال واحدهای ممتاز خاص تحت شرایط و ضوابط خاصی صورت میگیرد.
واحدهای ممتاز عام چیست؟
به واحدهای ممتازی گفته میشود که در دست سهامداران عام است و در بازار خرید و فروش میشود.
گروه سهامداران ممتاز تضمین کننده حداقل بازدهی برای سهامداران عادی خواهند بود، اما سهامداران ممتاز در ازای پذیرش چنین ریسکی اگر بازدهی صندوق بیش از سقف بازدهی تعیین شده برای سهامداران عادی باشد، علاوه بر سودی که به سرمایه خودشان تعلق می گیرد، مازاد سود سهامداران واحدهای عادی را هم بدست خواهند آورد.
به عنوان مثال در صورتی که میزان کف بازدهی صندوق اهرمی ۲۳ درصد و میزان سقف آن ۲۷ درصد باشد و صندوق سود ۳۰ درصد را کسب کند، واحدهای عادی حق کسب سود تا سقف ۲۷ درصد را دارند. همچنین واحدهای ممتاز علاوه بر سود ۳۰ درصد، اختلاف سود صندوق و سقف سود واحدهای عادی را نیز دریافت میکنند.
البته در صورتی که صندوق بازدهی ۲۰ درصد را به دست آورد، واحدهای عادی، به اندازه کف سود یعنی ۲۳ درصد بهرهمند میشوند. واحدهای ممتاز در این شرایط اختلاف سودی را که بیشتر از سود کف تعیین شده است، به دارندگان واحدهای عادی پرداخت میکنند.
در حالت سوم، صندوق بازدهی میان کف و سقف پیشبینی شده برای واحدهای عادی را کسب میکند. در این شرایط، میزان سود واحدهای عادی و ممتاز یکسان خواهد بود.
به عبارت دیگر، دارندگان واحدهای عادی مثل وامدهنده عمل میکنند و در ازای دریافت سود تضمین شده ولی محدود، این امکان را به سرمایهگذاران واحدهای ممتاز میدهند که از منابع مالی آنها برای کسب بازدهی بیشتر استفاده کنند.
به طور کلی صندوقهای سرمایه گذاری یکی از ابزارهای مالی در بازار بورس هستند که امکان بهرهمندی از مزایای این بازار را برای سرمایهگذارانی که زمان یا دانش کافی برای فعالیت در بازار بورس ندارند، فراهم میکنند. صندوق اهرم مالی یکی از این صندوقها بود که تحلیلگرام در این مقاله به توضیح در خصوص آن پرداخت. علاقهمندان میتوانند بر اساس میزان ریسکپذیری،اهداف و انتظارات خود از سرمایهگذاری، اقدام به انتخاب یک یا گروهی از صندوقهای سرمایهگذاری کنند.
پایان پیام/
نظرات شما