صندوقهای سهامی، نهادهای مالی هستند که با جمعآوری سرمایه از سرمایهگذاران، اقدام به خرید و فروش سهام در بازار سرمایه میکنند. هدف این صندوقها، کسب سود برای سرمایهگذاران است.
این نوع صندوقها به عنوان یکی از ابزارهای سرمایهگذاری محبوب در بازارهای مالی شناخته میشوند. تحلیلگرام پیش از این صندوقهای اهرم مالی و درآمد ثابت در بورس را معرفی و به این نکته اشاره کرد که این صندوقها برای افرادی که قدرت ریسکپذیری بالایی ندارند، مناسب است.
در مقابل، صندوقهای سهامی یکی از پرریسکترین صندوقهای سرمایهگذاری است و نوسانات بهوجودآمده در بازار باعث افزایش ریسک سرمایهگذاری در این صندوقها میشود؛ البته که میتوان گفت در زمان صعود بازار هم بیشترین بازده را در مقایسه با سایر صندوقها دارد.
صندوق سهامی بخش عمده داراییهای خود را در سهام و حق تقدم سهام پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار سرمایهگذاری کرده و مابقی سرمایه خود را نیز در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکند؛ مانند سپردههای بانکی، اوراق مشارکت و سایر داراییهای با درآمد ثابت.
انواع صندوقهای سهامی
صندوقهای سهامی بر اساس نوع و میزان اوراق بهاداری که در سبد دارایی خود نگهداری میکنند و نحوه سیاستگذاری صندوق، دارای چندین زیر مجموعه هستند
صندوق سهامی شاخصی
صندوق سهامی شاخصی در چینش سبد دارایی، یک شاخص مبنا را در نظر می گیرد و سبد خود را بر اساس آن شاخص ایجاد میکند.
البته شاخص مبنای این نوع از صندوق سهامی فقط از شاخصهای بازار سرمایه نیست و میتواند مطابق شاخص صنایع، طلا یا سایر بازارهای سرمایهگذاری پیش برود.
صندوق سهامی بخشی
این مدل صندوق سهامی موظف به سرمایه گذاری حداقل 70 درصد از داراییهای خود در سهام و حق تقدم سهام شرکتهایی است که در بورس اوراق بهادار تهران یا فرابورس ایران پذیرفته شده باشند و ثانیا در صنعت مورد نظر فعال باشند.
پیرو جدیدترین ابلاغیه سازمان بورس و اوراق بهادار، ایجاد صندوق سرمایه گذاری بخشی مبتنی بر شش صنعت محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، استخراج کانههای فلزی، خودرو، سیمان، و مواد و محصولات دارویی امکان پذیر است.
صندوق سهامی اهرمی
این نوع صندوقها، با ایجاد سازوکار مشخص کمک میکنند سرمایهگذاران به صورت اهرمی از نوسانات قیمت سهام منتفع شوند. در واقع، صندوق اهرمی مانند اعتبار کارگزاری عمل میکند و شخص میتواند با چند برابر سرمایه خود سرمایهگذاری کند.
صندوق سهامی شاخصی، اهرمی و بخشی، نوعی از صندوق سهامی هستند که سیاستگذاریهای مختلفی برای سرمایهگذاری و کسب سود دارند.
سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی چه مزایایی دارد؟
- تنوع سرمایهگذاری: با خرید واحدهای صندوق، سرمایهگذار به سبد متنوعی از سهام دسترسی پیدا میکند.
- مدیریت حرفهای: مدیران صندوقها تجربه و دانش بالایی در زمینه تحلیل بازار دارند.
- کاهش ریسک: تنوع در سبد سرمایهگذاری میتواند ریسک را کاهش دهد.
- دسترسی آسان: سرمایهگذاران میتوانند به راحتی واحدهای صندوق را خرید و فروش کنند.
دادههای آماری در اقتصاد ایران نشان میدهد که پربازدهترین سرمایهگذاری در ده سال اخیر، سرمایه گذاری در سهام یا به عبارتی سرمایهگذاری در بورس بوده است.
بنابراین یکی از گزینههای مناسب برای حفظ ارزش سرمایه در بلندمدت، بازار سرمایه است. هر فرد به کمک ابزارهای متنوعی که در اختیار است میتواند دانش و تجربه کافی را کسب کند؛ تحلیلگرام یکی از همین رسانههایی است که سعی دارد به ذهن کاربر، جهت و بستری برای تحلیل درستتر در اختیار مخاطبان خود قرار دهد.
اما همانطور که اشاره شد ممکن است همه افراد فرصت یا تجربه کافی سرمایه گذاری در بورس را نداشته باشند؛ در این صورت، صندوقهای سرمایه گذاری سهامی میتوانند در بلندمدت بازدهی خوبی داشته باشند.
معایب سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی
- هزینههای مدیریتی: برخی از صندوقها ممکن است هزینههای بالایی برای مدیریت داشته باشند.
- عدم کنترل: سرمایهگذاران کنترل مستقیمی بر روی انتخاب سهام ندارند.
- ریسک بازار: ارزش واحدهای صندوق تحت تأثیر نوسانات بازار قرار دارد.
صندوقهای سهامی مناسب چه افرادی هستند؟
صندوقهای سرمایهگذاری سهامی، به دلیل سرمایهگذاری عمده در سهام شرکتهای بورسی، ریسک نسبتا بالایی دارند. سرمایه گذاری بلندمدت در سهام گزینه مناسبی برای افرادی است که قصد سرمایهگذاری با نرخ سودی فراتر از نرخ سپردههای بانکی یا ابزارهای با درآمد ثابت و نرخ تورم را دارند.
همانطور که گفته شد، برای کسب بهترین نتیجه در این شیوه سرمایهگذاری، بهتر است افق زمانی بلندمدت را برای سرمایهگذاری در این صندوقها در نظر بگیرید. این صندوق میتواند برای افرادی با ریسکپذیری بالا که قصد سرمایهگذاری بلند مدت و کسب بازدهی بیشتر از سپردههای بانکی را دارند، مناسب باشد.
در نهایت با توجه به مزایا و معایب آنها که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت، انتخاب صحیح و آگاهانه میتواند به افزایش بازده سرمایهگذاری کمک کند.
پایان پیام/
نظرات شما